2013/10/29

Szilvás felfújt avagy az ősz utolsó pillanatai




Az én életemben az ősz mindig meghatározó volt, ősszel vesztettem el fontos embereket, és a szerelem is mindig ősszel köszöntött be hozzám. Különös kötődésem van az őszhöz, ilyenkor kerül rend a lelkembe, ilyenkor születnek álmok, inspirációk, és ilyenkor jönnek színek, ingerek, impulzusok, és ízek is. Ez a szilvás felfújt legyen az október utolsó íze itt a blogon. Remélem megsütitek, majd egyszer egy melankolikus őszi napon :) 




....és a hangulati háttere, ami megihlette ezt a sütit, egy kirándulás, amiről hoztam pár fotót...





                                                                 A recept pedig a következő:









                      Hozzávalók:

                        A pitéhez:
                        250 g liszt
                        135 g vaj
                        75   g cukor
                        1 tojás

                        továbbá:
                        2 evőkanál cukor
                        1 evőkanál fahéj
                        5 evőkanál darált keksz
                        2 evőkanál rumaroma
                       1 doboz 250 g tejszín
                       2 tojás
                       750 g szilva


A lisztet, vajat, cukrot, tojást összegyúrjuk, és egy 28 cm átmérőjű kivajazott tortaformába belenyomkodjuk. Egy óráig hűtőben pihentetjük. Ezután 200 fokon 10 percig sütjük, úgy hogy sütőpapírt helyezünk rá, arra pedig valamilyen hüvelyest. (Én sárgaborsót tettem rá, csak az volt itthon). 10 perc után ezt eltávolítjuk a sütőpapírral együtt. Addig kimagozzuk a szilvákat, és cikkekre vágjuk, majd a cukorral és fahéjjal meghintjük. A kekszet elkeverjük a rumaromával, (én mandulalikőrrel csináltam, nekem ez volt itthon), ezt az egyveleget rákenjük a tésztára, és ráhelyezzük a szilvákat. A tejszínt a tojásokkal összekeverjük, adhatunk hozzá még porcukrot is, és ráöntjük az egészre. Végezetül 30 percig süssük tovább. :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése